Téma
|
Počet hodin
|
Historie výživy v průběhu vývoje lidstva
|
2
|
Vliv výživy na zdraví a vývoj člověka, výživové nároky v průběhu života
|
2
|
Rozdělení živin
makroživiny, mikroživiny, seminutrienty, nenutriční komponenty výživy - vymezení pojmů
|
1
|
Tuky (lipidy)
chemické složení, doporučené dávky, funkce, dělení, zdroje
|
4
|
Sacharidy (cukry)
chemické složení, doporučené dávky, funkce, dělení, zdroje
|
4
|
Bílkoviny (proteiny)
chemické složení, doporučené dávky, funkce, dělení, zdroje
|
4
|
Konsultace 7.9.2022 od 17:00 hod. (Zoom)
|
Vitamíny
dělení, funkce, zdroje doporučené denní dávky,
|
4
|
Minerální látky
dělení, funkce, zdroje doporučené denní dávky,
|
4
|
Konsultace 14.9.2022 od 17:00 hod. (Zoom)
|
Trávící soustava
funkce buňky, buněčná membrána, organely, mitochondrie, amorfologie, funkce TS, poruchy
|
4
|
Hormonální signalizace
regulační procesy probíhající v trávící soustavě a jejich řízení hormony
|
4
|
Konsultace 21.9.2022 od 17:00 hod. (Zoom)
|
Metabolismus
základní principy proměny živin na energii, transport živin, anabolismus, katabolismus
|
2
|
Metabolismus tuků
|
2
|
Metabolismus sacharidů
|
2
|
Metabolismus bílkovin
|
2
|
Voda a pitný režim
|
2
|
Výživové dávky a doporučení
DDD, RDI, potravinové pyramidy, talíře….
|
2
|
Suplementy
dělení, funkce, interakce, opodstatnění využití
|
2
|
Konsultace 5.10.2022 od 17:00 hod. (Zoom)
|
Somatotypy
charakteristika jednotlivých somatotypů, měření, možnost ovlivnění somatotypu,
složení svalové tkáně, držení těla
|
2
|
Technologie potravin
výroba a složení základních potravin, nutriční hodnota, hygiena potravin, legislativa,….
|
4
|
Kulinářské úpravy potravin
vhodné, nevhodné, PAU, akrylamid, nitrosaminy….
|
2
|
Etikety na potravinách
co nalezneme, co to znamená, jak s tím pracovat
|
2
|
Aditiva v potravinách („Éčka“)
rozdělení, funkce, mýty a fakta, vliv na zdraví, legislativa
|
4
|
Konsultace 19.10.2022 od 17:00 hod. (Zoom)
|
Specifika výživy některých subpopulací
|
|
⮚ těhotné a kojící ženy a děti do 6 ti let
|
4
|
⮚ sportovci (s výjimkou vrcholových)
|
4
|
⮚ senioři (nad 60 let)
|
2
|
Konsultace 26.10.2022 od 17:00 hod. (Zoom)
|
⮚ duševně pracující
|
2
|
Dietní stravovací režimy, omezení při některých onemocněních
diabetes mellitus 2. typu, dna, hypertenze, hyperlipidemie, Crohnova nemoc, dráždivý trakčník,
celiakie, nejběžnější intolerance…
|
4
|
Psychika a výživa
princip vzniku stresu a fyziologické procesy probíhající v těle vlivem působení stresových faktorů,
vliv stresu na fyziologii trávení a další pochody, vliv vyvážené výživy na stresovou odolnost,
vliv antidepresiv, další psychické faktory ovlivňující výživu
|
4
|
Konsultace 2.11.2022 od 17:00 hod. (Zoom)
|
Intoxikace a detoxikace organismu
příčiny a zdroje intoxikace organismu, vymezení pojmu homotoxiny, stupně intoxikace
a jejich vliv na organismus, možnosti a způsoby detoxikace
|
4
|
Zásady racionální výživy
|
2
|
Alternativní výživové směry
makrobiotika, vegetariánství a jeho odnože, veganství a jeho odnože, RAW,
tukový metabolismus - klady zápory jednotlivých směrů
|
2
|
Současné dietní trendy
přerušované hladovění, paleo, low carb, krevní skupiny, nutriční typologie…
|
4
|
Konsultace 9.11.2022 od 17:00 hod. (Zoom)
|
Stravování v nestandardních situacích
restaurace, cesty, směnný provoz…
|
2
|
Hodnocení stavu výživy klienta
zhodnocení tělesného složení (BMI, WHR, ABSI), metodiky výpočtu BMR,
jednoduché funkční testy zdatnosti, záznamy jídelních lístků, antropometrie
(kaliper, bioimpedanční přístroje - InBody, teoretické.výpočty,….)
|
2
|
Diagnostické metody ve výživě
analýza DNA, vyšetření z kapky krve, vyšetření oční duhovky, analýza biogenních prvků ve vlasech,
biochemie krve,…..
|
2
|
Konsultace 6.11.2022 od 17:00 hod. (Zoom)
|
Práce s klientem
na co se ptát, zjištění motivace, cílů, výživových zvyklostí a preferencí
|
2
|
Nutriční SW dostupné pro VP i klienty
porovnání, způsoby využití
|
2
|
Praktické lekce (Zoom)
praktické sestavování stravovacího plánu závěrečná zkouška (test + zadání závěrečné práce)
|
16
|
26. – 27.11.2022
|
Téma
Počet hodin
Historie výživy v průběhu vývoje lidstva
2
Vliv výživy na zdraví a vývoj člověka, výživové nároky v průběhu života
2
Rozdělení živin
makroživiny, mikroživiny, seminutrienty, nenutriční komponenty výživy - vymezení pojmů
1
Tuky (lipidy)
chemické složení, doporučené dávky, funkce, dělení, zdroje
4
Sacharidy (cukry)
chemické složení, doporučené dávky, funkce, dělení, zdroje
4
Bílkoviny (proteiny)
chemické složení, doporučené dávky, funkce, dělení, zdroje
4
Konsultace 7.9.2022 od 17:00 hod. (Zoom)
Vitamíny
dělení, funkce, zdroje doporučené denní dávky,
4
Minerální látky
dělení, funkce, zdroje doporučené denní dávky,
4
Konsultace 14.9.2022 od 17:00 hod. (Zoom)
Trávící soustava
funkce buňky, buněčná membrána, organely, mitochondrie, amorfologie, funkce TS, poruchy
4
Hormonální signalizace
regulační procesy probíhající v trávící soustavě a jejich řízení hormony
4
Konsultace 21.9.2022 od 17:00 hod. (Zoom)
Metabolismus
základní principy proměny živin na energii, transport živin, anabolismus, katabolismus
2
Metabolismus tuků
2
Metabolismus sacharidů
2
Metabolismus bílkovin
2
Voda a pitný režim
2
Výživové dávky a doporučení
DDD, RDI, potravinové pyramidy, talíře….
2
Suplementy
dělení, funkce, interakce, opodstatnění využití
2
Konsultace 5.10.2022 od 17:00 hod. (Zoom)
Somatotypy
charakteristika jednotlivých somatotypů, měření, možnost ovlivnění somatotypu,
složení svalové tkáně, držení těla
2
Technologie potravin
výroba a složení základních potravin, nutriční hodnota, hygiena potravin, legislativa,….
4
Kulinářské úpravy potravin
vhodné, nevhodné, PAU, akrylamid, nitrosaminy….
2
Etikety na potravinách
co nalezneme, co to znamená, jak s tím pracovat
2
Aditiva v potravinách („Éčka“)
rozdělení, funkce, mýty a fakta, vliv na zdraví, legislativa
4
Konsultace 19.10.2022 od 17:00 hod. (Zoom)
Specifika výživy některých subpopulací
⮚ těhotné a kojící ženy a děti do 6 ti let
4
⮚ sportovci (s výjimkou vrcholových)
4
⮚ senioři (nad 60 let)
2
Konsultace 26.10.2022 od 17:00 hod. (Zoom)
⮚ duševně pracující
2
Dietní stravovací režimy, omezení při některých onemocněních
diabetes mellitus 2. typu, dna, hypertenze, hyperlipidemie, Crohnova nemoc, dráždivý trakčník,
celiakie, nejběžnější intolerance…
4
Psychika a výživa
princip vzniku stresu a fyziologické procesy probíhající v těle vlivem působení stresových faktorů,
vliv stresu na fyziologii trávení a další pochody, vliv vyvážené výživy na stresovou odolnost,
vliv antidepresiv, další psychické faktory ovlivňující výživu
4
Konsultace 2.11.2022 od 17:00 hod. (Zoom)
Intoxikace a detoxikace organismu
příčiny a zdroje intoxikace organismu, vymezení pojmu homotoxiny, stupně intoxikace
a jejich vliv na organismus, možnosti a způsoby detoxikace
4
Zásady racionální výživy
2
Alternativní výživové směry
makrobiotika, vegetariánství a jeho odnože, veganství a jeho odnože, RAW,
tukový metabolismus - klady zápory jednotlivých směrů
2
Současné dietní trendy
přerušované hladovění, paleo, low carb, krevní skupiny, nutriční typologie…
4
Konsultace 9.11.2022 od 17:00 hod. (Zoom)
Stravování v nestandardních situacích
restaurace, cesty, směnný provoz…
2
Hodnocení stavu výživy klienta
zhodnocení tělesného složení (BMI, WHR, ABSI), metodiky výpočtu BMR,
jednoduché funkční testy zdatnosti, záznamy jídelních lístků, antropometrie
(kaliper, bioimpedanční přístroje - InBody, teoretické.výpočty,….)
2
Diagnostické metody ve výživě
analýza DNA, vyšetření z kapky krve, vyšetření oční duhovky, analýza biogenních prvků ve vlasech,
biochemie krve,…..
2
Konsultace 6.11.2022 od 17:00 hod. (Zoom)
Práce s klientem
na co se ptát, zjištění motivace, cílů, výživových zvyklostí a preferencí
2
Nutriční SW dostupné pro VP i klienty
porovnání, způsoby využití
2
Praktické lekce (Zoom)
praktické sestavování stravovacího plánu závěrečná zkouška (test + zadání závěrečné práce)
16
26. – 27.11.2022