Téma
|
Počet hodin
|
Úvod, organizační pokyny
|
X
|
Historie výživy v průběhu vývoje lidstva
|
2
|
Vliv výživy na zdraví a vývoj člověka, výživové nároky v průběhu života
|
2
|
Rozdělení živin
makroživiny, mikroživiny, seminutrienty, nenutriční komponenty výživy - vymezení pojmů
|
1
|
Tuky (lipidy)
chemické složení, doporučené dávky, funkce, dělení, zdroje
|
4
|
Sacharidy (cukry)
chemické složení, doporučené dávky, funkce, dělení, zdroje
|
4
|
Bílkoviny (proteiny)
chemické složení, doporučené dávky, funkce, dělení, zdroje
|
4
|
Vitamíny
dělení, funkce, zdroje doporučené denní dávky,
|
4
|
Minerální látky
dělení, funkce, zdroje doporučené denní dávky,
|
4
|
Trávící soustava
funkce buňky, buněčná membrána, organely, mitochondrie, amorfologie, funkce TS, poruchy
|
4
|
Hormonální signalizace
regulační procesy probíhající v trávící soustavě a jejich řízení hormony
|
4
|
Metabolismus
základní principy proměny živin na energii, transport živin, anabolismus, katabolismus
|
2
|
Metabolismus tuků
|
2
|
Metabolismus sacharidů
|
2
|
Metabolismus bílkovin
|
2
|
Voda a pitný režim
|
2
|
Výživové dávky a doporučení
DDD, RDI, potravinové pyramidy, talíře….
|
2
|
Suplementy
dělení, funkce, interakce, opodstatnění využití
|
4
|
Somatotypy
charakteristika jednotlivých somatotypů, měření, možnost ovlivnění somatotypu, složení svalové tkáně, držení těla
|
2
|
Technologie potravin
výroba a složení základních potravin, nutriční hodnota, hygiena potravin, legislativa,….
|
4
|
Kulinářské úpravy potravin
vhodné, nevhodné, PAU, akrylamid, nitrosaminy….
|
2
|
Etikety na potravinách
co nalezneme, co to znamená, jak s tím pracovat
|
2
|
Aditiva v potravinách („Éčka“)
rozdělení, funkce, mýty a fakta, vliv na zdraví, legislativa
|
4
|
Specifika výživy některých subpopulací
|
|
Ø těhotné a kojící ženy a děti do 6 ti let
|
4
|
Ø sportovci (s výjimkou vrcholových)
|
4
|
Ø senioři (nad 60 let)
|
2
|
Ø duševně pracující
|
2
|
Dietní stravovací režimy, omezení při některých onemocněních
diabetes mellitus 2. typu, dna, hypertenze, hyperlipidemie, Crohnova nemoc, dráždivý trakčník, celiakie, nejběžnější intolerance…
|
4
|
Psychika a výživa
princip vzniku stresu a fyziologické procesy probíhající v těle vlivem působení stresových faktorů, vliv stresu na fyziologii trávení a další pochody, vliv vyvážené výživy na stresovou odolnost, vliv antidepresiv, další psychické faktory ovlivňující výživu
|
6
|
Intoxikace a detoxikace organismu
příčiny a zdroje intoxikace organismu, vymezení pojmu homotoxiny, stupně intoxikace a jejich vliv na organismus, možnosti a způsoby detoxikace
|
4
|
Zásady racionální výživy
|
2
|
Alternativní výživové směry
makrobiotika, vegetariánství a jeho odnože, veganství a jeho odnože, RAW, tukový metabolismus - klady zápory jednotlivých směrů
|
4
|
Současné dietní trendy
přerušované hladovění, paleo, low carb, krevní skupiny, nutriční typologie…
|
4
|
Stravování v nestandardních situacích
restaurace, cesty, směnný provoz…
|
2
|
Hodnocení stavu výživy klienta
zhodnocení tělesného složení (BMI, WHR, ABSI), metodiky výpočtu BMR, jednoduché funkční testy zdatnosti, záznamy jídelních lístků, antropometrie (kaliper, bioimpedanční přístroje - InBody, teoretické.výpočty,….)
|
6
|
Diagnostické metody ve výživě
analýza DNA, vyšetření z kapky krve, vyšetření oční duhovky, analýza biogenních prvků ve vlasech, biochemie krve,…..
|
4
|
Práce s klientem
na co se ptát, zjištění motivace, cílů, výživových zvyklostí a preferencí
|
4
|
Nutriční SW dostupné pro VP i klienty
porovnání, způsoby využití
|
4
|
Stravovací plán
zásady sestavování a praktické sestavování na bázi nutričního softwaru
|
20
|
Praxe v reálně fungující poradně
nejlépe vlastní, patřící školícímu zařízení, ev. ve smluvní – v místě působení školícího zařízení
|
10
|
BOZP
|
1
|
Celkem hodin prezenční formou
|
140
|
Závěrečná zkouška
|
X
|
Celkem hodinová dotace kurzu
|
150
|
Rozvrh kurzu Poradce pro výživu
Téma
Počet hodin
Úvod, organizační pokyny
X
Historie výživy v průběhu vývoje lidstva
2
Vliv výživy na zdraví a vývoj člověka, výživové nároky v průběhu života
2
Rozdělení živin
makroživiny, mikroživiny, seminutrienty, nenutriční komponenty výživy - vymezení pojmů
1
Tuky (lipidy)
chemické složení, doporučené dávky, funkce, dělení, zdroje
4
Sacharidy (cukry)
chemické složení, doporučené dávky, funkce, dělení, zdroje
4
Bílkoviny (proteiny)
chemické složení, doporučené dávky, funkce, dělení, zdroje
4
Vitamíny
dělení, funkce, zdroje doporučené denní dávky,
4
Minerální látky
dělení, funkce, zdroje doporučené denní dávky,
4
Trávící soustava
funkce buňky, buněčná membrána, organely, mitochondrie, amorfologie, funkce TS, poruchy
4
Hormonální signalizace
regulační procesy probíhající v trávící soustavě a jejich řízení hormony
4
Metabolismus
základní principy proměny živin na energii, transport živin, anabolismus, katabolismus
2
Metabolismus tuků
2
Metabolismus sacharidů
2
Metabolismus bílkovin
2
Voda a pitný režim
2
Výživové dávky a doporučení
DDD, RDI, potravinové pyramidy, talíře….
2
Suplementy
dělení, funkce, interakce, opodstatnění využití
4
Somatotypy
charakteristika jednotlivých somatotypů, měření, možnost ovlivnění somatotypu, složení svalové tkáně, držení těla
2
Technologie potravin
výroba a složení základních potravin, nutriční hodnota, hygiena potravin, legislativa,….
4
Kulinářské úpravy potravin
vhodné, nevhodné, PAU, akrylamid, nitrosaminy….
2
Etikety na potravinách
co nalezneme, co to znamená, jak s tím pracovat
2
Aditiva v potravinách („Éčka“)
rozdělení, funkce, mýty a fakta, vliv na zdraví, legislativa
4
Specifika výživy některých subpopulací
Ø těhotné a kojící ženy a děti do 6 ti let
4
Ø sportovci (s výjimkou vrcholových)
4
Ø senioři (nad 60 let)
2
Ø duševně pracující
2
Dietní stravovací režimy, omezení při některých onemocněních
diabetes mellitus 2. typu, dna, hypertenze, hyperlipidemie, Crohnova nemoc, dráždivý trakčník, celiakie, nejběžnější intolerance…
4
Psychika a výživa
princip vzniku stresu a fyziologické procesy probíhající v těle vlivem působení stresových faktorů, vliv stresu na fyziologii trávení a další pochody, vliv vyvážené výživy na stresovou odolnost, vliv antidepresiv, další psychické faktory ovlivňující výživu
6
Intoxikace a detoxikace organismu
příčiny a zdroje intoxikace organismu, vymezení pojmu homotoxiny, stupně intoxikace a jejich vliv na organismus, možnosti a způsoby detoxikace
4
Zásady racionální výživy
2
Alternativní výživové směry
makrobiotika, vegetariánství a jeho odnože, veganství a jeho odnože, RAW, tukový metabolismus - klady zápory jednotlivých směrů
4
Současné dietní trendy
přerušované hladovění, paleo, low carb, krevní skupiny, nutriční typologie…
4
Stravování v nestandardních situacích
restaurace, cesty, směnný provoz…
2
Hodnocení stavu výživy klienta
zhodnocení tělesného složení (BMI, WHR, ABSI), metodiky výpočtu BMR, jednoduché funkční testy zdatnosti, záznamy jídelních lístků, antropometrie (kaliper, bioimpedanční přístroje - InBody, teoretické.výpočty,….)
6
Diagnostické metody ve výživě
analýza DNA, vyšetření z kapky krve, vyšetření oční duhovky, analýza biogenních prvků ve vlasech, biochemie krve,…..
4
Práce s klientem
na co se ptát, zjištění motivace, cílů, výživových zvyklostí a preferencí
4
Nutriční SW dostupné pro VP i klienty
porovnání, způsoby využití
4
Stravovací plán
zásady sestavování a praktické sestavování na bázi nutričního softwaru
20
Praxe v reálně fungující poradně
nejlépe vlastní, patřící školícímu zařízení, ev. ve smluvní – v místě působení školícího zařízení
10
BOZP
1
Celkem hodin prezenční formou
140
Závěrečná zkouška
X
Celkem hodinová dotace kurzu
150