O měřitelné energii potravin
Chemie, nebo energie?
Na stránkách Tvoje Zdraví Ing. Marie Havlové se dočteme: Lidé dnes věnují spoustu pozornosti chemickému složení potravin, především vitamínům a minerálům, a ignorují jiné složky. Ještě méně přemýšlíme o energii potravin, která je obrazem jejich chemického složení. Rozhodujícími faktory při zužitkování potravy je energie a správná činnost endokrinních žláz. My zužitkovací potenciál ničíme vařením a dalším zpracováním. Je strava, kterou konzumujete plná energie nebo jste energii a živiny ve Vaší stravě zničili tepelnou úpravou či jinak? Čím více energie jídlo má, tím větší má schopnost léčit. Proto jsou fruktóza a glukóza tak důležité. Tyto jednoduché cukry patří k nejdůležitějším faktorům při povzbuzování buněk k regeneraci.
Syrová strava regeneruje nervový systém
Robert S. Morse (lékař - naturopat, biochemik, iridolog a bylinář) uvádí: „Když se zabývám pacientem, který má rakovinu, chci mu energii odebrat nebo dodat? Kdybych mu odebral větší množství energie, zemře. Chemoterapie a ozařování rakovinu šíří (metastazují), neboť ničí buňky a oslabují tělo. To výrazně snižuje energii pacienta, takže je potom ohrožen parazity a smrtí. Buňky mozku a nervové soustavy jsou nejvyššími energetickými centry v těle. Neurony vyžadují více energie než normální buňka. Při regeneraci je nesmírně důležité poznat, které potraviny mají nejvíc energie. Uzdravení, jichž jsem byl na naší klinice svědkem u nervových chorob a poranění, jsou dobře známá. Zažili jsme, jak pacientům znovu srostla mícha, třebaže k poranění páteře došlo před mnoha lety.“ Již víme, že mozek a nervová centra obsahují tkáně s nejvyšší energetickou či elektrickou hodnotou v těle. Víme také, že ovoce má ze všech potravin nejvíce elektrické energie. Tuto energii lze určit měřiči elektřiny a magnetismu. OVOCE je strava pro mozek a nervy a čistidlo tkání. ZELENINA je stavitel vhodný pro svalové a kostní tkáně. OŘECHY a SEMENA jsou strukturální potraviny, které posilují tělo jako celek.
Biologická transmutace energie
A teď se podívejme na elektromagnetickou energii (udává se v Angströmech – dále jen A) potravin, abychom poznali, které potraviny jsou klíčem k regeneraci a vitalitě. Čím více angströmů jídlo vyzařuje, tím větší má energii. Konzumujete-li čerstvé plody natrhané v přírodě, aniž byste je tepelně či jinak upravovali, přesune se jejich vysoká elektromagnetická energie do Vašeho těla a jeho buněk. Totéž platí o chemických vlastnostech potravin. Při trávení se rozštěpí chemické sloučeniny a struktury, načež se jednotlivé složky nebo prvky vstřebávají střevní stěnou do krevního řečiště. Krví jsou unášeny do jater a jednotlivých buněk, aby jim dodaly energii nebo pomohly regenerovat, a zbylé vedlejší produkty se potom vyloučí. V těle probíhá proces zvaný biologická transmutace, při němž tělo přeměňuje jeden druh energie v jiný.
Elektromagnetické zdraví
Čerstvé, syrové ovoce přitom vykazuje energii mezi 8.000 - 10.000 A, zelenina 8.000 - 9.000 A. Elektromagnetická energie vařené zeleniny se pak dá měřit obvykle v rozmezí 4.000 - 6.500 A. Energie potravin, jež běžně většina lidí konzumuje, jsou zcela jinde: pasterizované mléko 2.000 A, sýry 1.800 A, bílá mouka 1.500 A, vařené maso 0 A. Pokud změříme elektromagnetické záření zdravého lidského těla, dostaneme se k hodnotám kolem 6.500 A, zatímco pacient s rakovinou obecně „září“ kolem hodnot 4.875 A. Už to napovídá, že energetická, elektromagnetická „bilance“ jednotlivce se zdravím úzce souvisí. Člověk potřebuje nejméně 6000 až 7000 A, aby se mohl smát, být šťastný a zdravý. Pokud disponujeme pouze 4500 až 5200 A, jsme mnohem náchylnější k rakovině a jiným vážným degenerativním chorobám.
Mražené jako čerstvé
Zmražené čerstvé ovoce a zelenina budou po rozmražení vykazovat stejnou hodnotu vyzařování (elektromagnetické energie). Banány jsou jedním z mála druhů ovoce, které zvyšuje svou nutriční hodnotu a obsah cukrů, a tudíž i elektromagnetickou energii, když se utrhnou nezralé. Čím nižší energii v jídle přijímáte, tím nižší bude vaše systémová energie. A to má za následek sníženou funkčnost tkání. Čím více jsou potraviny, které konzumujete, nabity energií, tím budete energičtější a zdravější. Zdálo by se, že je to tak jednoduché: Jezte syrovou stravu a poznejte ten rozdíl!
Terapeutka: Na syrovou stravu jsme příliš nemocní!
Stačí tedy konzumovat syrové ovoce a zeleninu, aby nemoci samy zmizely? Jenže čím to, že zkušenosti mnoha pacientů jsou právě opačné? Terapeutka Jana Hollanová ze sdružení Jezero, o.s. vysvětluje: „Článek je moc hezký a je jistě napsán s dobrým úmyslem. S většinou textu je dokonce možné souhlasit. Jako terapeutka čínské medicíny však s ním nemohu souhlasit beze zbytku.“ „Je samozřejmě pravda, že syrové ovoce a zelenina mají hodně energie a zdraví prospěšných látek. K tomu, abychom potenciál syrové stravy mohli opravdu využít, ale musíme mít naprosto zdravé orgány, které se trávení účastní – především žaludek a slezinu.
Oslabení sleziny: studená strava a dlouhé sezení
V dnešní době však v důsledku nezdravého životního stylu má naprostá většina populace oslabené trávení, především slezinu. K tomu, aby slezina mohla jemné esence z potravin posílat ostatním orgánům, potřebuje spoustu teplé, jangové energie. Je proto velmi choulostivá na zachlazení a vlhkost. Konzumace syrové studené stravy, pití ledových nápojů, to vše slezinu oslabuje. Také zmražené potraviny, i když je rozmrazíme a ohřejeme, nesou v sobě informaci chladu a slezině neprospívají. Ochlazují ji i některé typy potravin, například mléčné výrobky a ovoce, hlavně tropické. Slezinu také oslabuje dlouhé sezení v práci nebo ve škole, nedostatek pohybu a v neposlední řadě i starosti, neustálé přemítání o problémech stále dokola. Malé děti do šesti let, které nemají slezinu zcela dovyvinutou, jsou na chladné potraviny ještě citlivější než dospělí. Když dostanou v zimě k snídani pomerančovou šťávu, tvarohový dezert s cukrem a na svačinu syrové ovoce, vůbec jim to neprospěje. Pokud jsou slezina a žaludek oslabené a nejsou schopné vyrobit dostatek energie, bude oslabená i obranyschopnost celého organismu.
Ze syrové stravy si tělo energii nevezme
Ze všeho, co sníme, musí žaludek nejprve vyrobit tekutinu o teplotě 38 stupňů, aby naše tělo mohlo potravu zpracovat. Pokud do žaludku vkládáme studené a ochlazující věci, bude s nimi mít hodně práce a bude ho to stát hodně energie – energie, kterou by mohl poslat ostatním orgánům, kterou by tělo mohlo využít k obraně, nebo k boji s nemocí. Veškerá zelenina i ovoce jsou chráněny pevnými celulosovými obaly, ty se při trávení musí nejprve narušit a rozpustit, aby tělo mohlo živiny zpracovat. Když svému tělu usnadníme práci tím, že zeleninu lehce orestujeme, v konečném součtu naše tělo získá víc energie. Orestovaná mrkev si možná neuchová 100% vitaminů, ale dejme tomu jen 80%. Ale tím, že svému tělu usnadníme její zpracování, může získat těchto 80%. Oslabené trávicí orgány nemají dostatek energie a stejně nedokáží syrovou mrkev dokonale zpracovat, takže využijí třeba jen 50% vitaminů.
Nejde jen o tradici
Nejde jen o tradici, i když bych tradičními poznatky (například čínské medicíny) vůbec neopovrhovala, jejich užitečnost je ověřená mnoha desítkami generací. Přesvědčila jsem se o těchto zásadách opravdu na vlastní kůži. V době, kdy jsem o dietetice nevěděla ještě vůbec nic, zkoušela jsem na sobě různé zdravé věci. Výsledek byl takový, že jsem si mořskými řasami a dalšími (jak už dnes vím) ochlazujícími potravinami zachladila trávení natolik, že jsem pak několik let měla vážné trávicí problémy. Dodnes si musím dávat pozor, co jím, a rozhodně dávám přednost jemně tepelně upraveným potravinám před syrovou stravou.“
Protiklad pouze zdánlivý
Zdálo by se, že stojíme před zásadním „alternativně - medicínským sporem“: „čínský doktor“ by nejraději všechnu zeleninu krátce povařil, zatímco naturopat radí jíst vše syrové. Jak si poradit? Pro pacienty s rakovinou a jinými závažnými chorobami je tato otázka často problémem života a smrti, ale je zásadně důležitá pro každého. Na základě letité praxe i nejnovějších výzkumů lze říci, že zvýšení elektromagnetické energie v našich buňkách s naším zdravím zcela zásadně „cosi dělá“ směrem k lepšímu. Je tedy záhodno přijímat potraviny, které mají vyšší hodnotu energie, nekonzumovat „junk food“, ale naopak jídlo z kvalitních surovin, nejlépe připravené „s láskou“. Popřípadě také doplňovat „světlo“ do buněk jinak, například „zázračným“ receptem dr. Johanny Budwigové, o němž jsme s velkým ohlasem informovali. Současně ale platí, že žádný recept neplatí pro každého. Zažívání každého z nás je stejně jako celý jeho organismus zcela specifické – a vlivem moderního způsobu života a často nemírného požívání „křehčených kuřat“ a dalších „výživových výdobytků 20. století“ také specificky poškozené. Někomu může syrová strava bezmála zachránit život, není ale možné ji doporučit plošně.
Vyšetření – a vlastní rozum
Pokud tedy uvažujete o dietě ze syrové stravy, ale nejste si zcela jisti, zda se pro vás hodí, nejjednodušším řešením je vyšetření u lékaře či terapeuta, který se jako Jana Hollanovázabývá tradiční čínskou medicínou či jiným tradičním, uceleným zdravovědným systémem, jenž bere v potaz nejen chemickou, ale i energetickou stránku organismu a procesů v něm probíhajících. Především je však třeba řídit se vlastním pocitem, rozumem a zkušeností, nikoli tím, co jakási mediální autorita s odvoláním na lékaře, o němž netušíme, zda se nenachází na výplatní pásce kterési farmaceutické firmy, momentálně doporučí jako zdravé, popřípadě označí za „sebevražedné“.
Autor: Erika Hájková http://protiproud.parlamentnilisty.cz/svoboda/zdravi/alternativy/662-doplatil-steve-jobs-na-ovocne-stavy-potrebujeme-ke-zdravi-syrovou-zeleninu-nebo-varene-jidlo-odpoved-je-mene-jednoducha-nez-by-mainstream-chtel.htm
O měřitelné energii potravin
Chemie, nebo energie?
Na stránkách Tvoje Zdraví Ing. Marie Havlové se dočteme: Lidé dnes věnují spoustu pozornosti chemickému složení potravin, především vitamínům a minerálům, a ignorují jiné složky. Ještě méně přemýšlíme o energii potravin, která je obrazem jejich chemického složení. Rozhodujícími faktory při zužitkování potravy je energie a správná činnost endokrinních žláz. My zužitkovací potenciál ničíme vařením a dalším zpracováním. Je strava, kterou konzumujete plná energie nebo jste energii a živiny ve Vaší stravě zničili tepelnou úpravou či jinak? Čím více energie jídlo má, tím větší má schopnost léčit. Proto jsou fruktóza a glukóza tak důležité. Tyto jednoduché cukry patří k nejdůležitějším faktorům při povzbuzování buněk k regeneraci.
Syrová strava regeneruje nervový systém
Robert S. Morse (lékař - naturopat, biochemik, iridolog a bylinář) uvádí: „Když se zabývám pacientem, který má rakovinu, chci mu energii odebrat nebo dodat? Kdybych mu odebral větší množství energie, zemře. Chemoterapie a ozařování rakovinu šíří (metastazují), neboť ničí buňky a oslabují tělo. To výrazně snižuje energii pacienta, takže je potom ohrožen parazity a smrtí. Buňky mozku a nervové soustavy jsou nejvyššími energetickými centry v těle. Neurony vyžadují více energie než normální buňka. Při regeneraci je nesmírně důležité poznat, které potraviny mají nejvíc energie. Uzdravení, jichž jsem byl na naší klinice svědkem u nervových chorob a poranění, jsou dobře známá. Zažili jsme, jak pacientům znovu srostla mícha, třebaže k poranění páteře došlo před mnoha lety.“ Již víme, že mozek a nervová centra obsahují tkáně s nejvyšší energetickou či elektrickou hodnotou v těle. Víme také, že ovoce má ze všech potravin nejvíce elektrické energie. Tuto energii lze určit měřiči elektřiny a magnetismu. OVOCE je strava pro mozek a nervy a čistidlo tkání. ZELENINA je stavitel vhodný pro svalové a kostní tkáně. OŘECHY a SEMENA jsou strukturální potraviny, které posilují tělo jako celek.
Biologická transmutace energie
A teď se podívejme na elektromagnetickou energii (udává se v Angströmech – dále jen A) potravin, abychom poznali, které potraviny jsou klíčem k regeneraci a vitalitě. Čím více angströmů jídlo vyzařuje, tím větší má energii. Konzumujete-li čerstvé plody natrhané v přírodě, aniž byste je tepelně či jinak upravovali, přesune se jejich vysoká elektromagnetická energie do Vašeho těla a jeho buněk. Totéž platí o chemických vlastnostech potravin. Při trávení se rozštěpí chemické sloučeniny a struktury, načež se jednotlivé složky nebo prvky vstřebávají střevní stěnou do krevního řečiště. Krví jsou unášeny do jater a jednotlivých buněk, aby jim dodaly energii nebo pomohly regenerovat, a zbylé vedlejší produkty se potom vyloučí. V těle probíhá proces zvaný biologická transmutace, při němž tělo přeměňuje jeden druh energie v jiný.
Elektromagnetické zdraví
Čerstvé, syrové ovoce přitom vykazuje energii mezi 8.000 - 10.000 A, zelenina 8.000 - 9.000 A. Elektromagnetická energie vařené zeleniny se pak dá měřit obvykle v rozmezí 4.000 - 6.500 A. Energie potravin, jež běžně většina lidí konzumuje, jsou zcela jinde: pasterizované mléko 2.000 A, sýry 1.800 A, bílá mouka 1.500 A, vařené maso 0 A. Pokud změříme elektromagnetické záření zdravého lidského těla, dostaneme se k hodnotám kolem 6.500 A, zatímco pacient s rakovinou obecně „září“ kolem hodnot 4.875 A. Už to napovídá, že energetická, elektromagnetická „bilance“ jednotlivce se zdravím úzce souvisí. Člověk potřebuje nejméně 6000 až 7000 A, aby se mohl smát, být šťastný a zdravý. Pokud disponujeme pouze 4500 až 5200 A, jsme mnohem náchylnější k rakovině a jiným vážným degenerativním chorobám.
Mražené jako čerstvé
Zmražené čerstvé ovoce a zelenina budou po rozmražení vykazovat stejnou hodnotu vyzařování (elektromagnetické energie). Banány jsou jedním z mála druhů ovoce, které zvyšuje svou nutriční hodnotu a obsah cukrů, a tudíž i elektromagnetickou energii, když se utrhnou nezralé. Čím nižší energii v jídle přijímáte, tím nižší bude vaše systémová energie. A to má za následek sníženou funkčnost tkání. Čím více jsou potraviny, které konzumujete, nabity energií, tím budete energičtější a zdravější. Zdálo by se, že je to tak jednoduché: Jezte syrovou stravu a poznejte ten rozdíl!
Terapeutka: Na syrovou stravu jsme příliš nemocní!
Stačí tedy konzumovat syrové ovoce a zeleninu, aby nemoci samy zmizely? Jenže čím to, že zkušenosti mnoha pacientů jsou právě opačné? Terapeutka Jana Hollanová ze sdružení Jezero, o.s. vysvětluje: „Článek je moc hezký a je jistě napsán s dobrým úmyslem. S většinou textu je dokonce možné souhlasit. Jako terapeutka čínské medicíny však s ním nemohu souhlasit beze zbytku.“ „Je samozřejmě pravda, že syrové ovoce a zelenina mají hodně energie a zdraví prospěšných látek. K tomu, abychom potenciál syrové stravy mohli opravdu využít, ale musíme mít naprosto zdravé orgány, které se trávení účastní – především žaludek a slezinu.
Oslabení sleziny: studená strava a dlouhé sezení
V dnešní době však v důsledku nezdravého životního stylu má naprostá většina populace oslabené trávení, především slezinu. K tomu, aby slezina mohla jemné esence z potravin posílat ostatním orgánům, potřebuje spoustu teplé, jangové energie. Je proto velmi choulostivá na zachlazení a vlhkost. Konzumace syrové studené stravy, pití ledových nápojů, to vše slezinu oslabuje. Také zmražené potraviny, i když je rozmrazíme a ohřejeme, nesou v sobě informaci chladu a slezině neprospívají. Ochlazují ji i některé typy potravin, například mléčné výrobky a ovoce, hlavně tropické. Slezinu také oslabuje dlouhé sezení v práci nebo ve škole, nedostatek pohybu a v neposlední řadě i starosti, neustálé přemítání o problémech stále dokola. Malé děti do šesti let, které nemají slezinu zcela dovyvinutou, jsou na chladné potraviny ještě citlivější než dospělí. Když dostanou v zimě k snídani pomerančovou šťávu, tvarohový dezert s cukrem a na svačinu syrové ovoce, vůbec jim to neprospěje. Pokud jsou slezina a žaludek oslabené a nejsou schopné vyrobit dostatek energie, bude oslabená i obranyschopnost celého organismu.
Ze syrové stravy si tělo energii nevezme
Ze všeho, co sníme, musí žaludek nejprve vyrobit tekutinu o teplotě 38 stupňů, aby naše tělo mohlo potravu zpracovat. Pokud do žaludku vkládáme studené a ochlazující věci, bude s nimi mít hodně práce a bude ho to stát hodně energie – energie, kterou by mohl poslat ostatním orgánům, kterou by tělo mohlo využít k obraně, nebo k boji s nemocí. Veškerá zelenina i ovoce jsou chráněny pevnými celulosovými obaly, ty se při trávení musí nejprve narušit a rozpustit, aby tělo mohlo živiny zpracovat. Když svému tělu usnadníme práci tím, že zeleninu lehce orestujeme, v konečném součtu naše tělo získá víc energie. Orestovaná mrkev si možná neuchová 100% vitaminů, ale dejme tomu jen 80%. Ale tím, že svému tělu usnadníme její zpracování, může získat těchto 80%. Oslabené trávicí orgány nemají dostatek energie a stejně nedokáží syrovou mrkev dokonale zpracovat, takže využijí třeba jen 50% vitaminů.
Nejde jen o tradici
Nejde jen o tradici, i když bych tradičními poznatky (například čínské medicíny) vůbec neopovrhovala, jejich užitečnost je ověřená mnoha desítkami generací. Přesvědčila jsem se o těchto zásadách opravdu na vlastní kůži. V době, kdy jsem o dietetice nevěděla ještě vůbec nic, zkoušela jsem na sobě různé zdravé věci. Výsledek byl takový, že jsem si mořskými řasami a dalšími (jak už dnes vím) ochlazujícími potravinami zachladila trávení natolik, že jsem pak několik let měla vážné trávicí problémy. Dodnes si musím dávat pozor, co jím, a rozhodně dávám přednost jemně tepelně upraveným potravinám před syrovou stravou.“
Protiklad pouze zdánlivý
Zdálo by se, že stojíme před zásadním „alternativně - medicínským sporem“: „čínský doktor“ by nejraději všechnu zeleninu krátce povařil, zatímco naturopat radí jíst vše syrové. Jak si poradit? Pro pacienty s rakovinou a jinými závažnými chorobami je tato otázka často problémem života a smrti, ale je zásadně důležitá pro každého. Na základě letité praxe i nejnovějších výzkumů lze říci, že zvýšení elektromagnetické energie v našich buňkách s naším zdravím zcela zásadně „cosi dělá“ směrem k lepšímu. Je tedy záhodno přijímat potraviny, které mají vyšší hodnotu energie, nekonzumovat „junk food“, ale naopak jídlo z kvalitních surovin, nejlépe připravené „s láskou“. Popřípadě také doplňovat „světlo“ do buněk jinak, například „zázračným“ receptem dr. Johanny Budwigové, o němž jsme s velkým ohlasem informovali. Současně ale platí, že žádný recept neplatí pro každého. Zažívání každého z nás je stejně jako celý jeho organismus zcela specifické – a vlivem moderního způsobu života a často nemírného požívání „křehčených kuřat“ a dalších „výživových výdobytků 20. století“ také specificky poškozené. Někomu může syrová strava bezmála zachránit život, není ale možné ji doporučit plošně.
Vyšetření – a vlastní rozum
Pokud tedy uvažujete o dietě ze syrové stravy, ale nejste si zcela jisti, zda se pro vás hodí, nejjednodušším řešením je vyšetření u lékaře či terapeuta, který se jako Jana Hollanovázabývá tradiční čínskou medicínou či jiným tradičním, uceleným zdravovědným systémem, jenž bere v potaz nejen chemickou, ale i energetickou stránku organismu a procesů v něm probíhajících. Především je však třeba řídit se vlastním pocitem, rozumem a zkušeností, nikoli tím, co jakási mediální autorita s odvoláním na lékaře, o němž netušíme, zda se nenachází na výplatní pásce kterési farmaceutické firmy, momentálně doporučí jako zdravé, popřípadě označí za „sebevražedné“.
Autor: Erika Hájková http://protiproud.parlamentnilisty.cz/svoboda/zdravi/alternativy/662-doplatil-steve-jobs-na-ovocne-stavy-potrebujeme-ke-zdravi-syrovou-zeleninu-nebo-varene-jidlo-odpoved-je-mene-jednoducha-nez-by-mainstream-chtel.htm