Předvánoční čas vrcholí, v krabicích na balkonech mnoha domácností se kupí vedle stromu, mnoho druhů vánočního cukroví, ve skříních dárky a děti odpočítávají dny, kdy jim je Ježíšek (několikaletá kampaň se Santa Clausem právem nedopadla v České kotlině na úrodnou půdu) přinese. Vrcholem příprav na tento magický okamžik bude příprava štědrovečerní tabule, na kterou v naprosté většině českých domácností patří zcela neodmyslitelně smažený kapr s bramborovým salátem. V posledních letech se v předvánočním období nechává slyšet mnoho rádoby odborníků, kteří tento chod unisono odsuzují a přináší různé jeho „zdravé“ alternativy, častokrát úsměvné.
Proč je toto tradiční české vánoční jídlo dáváno na pranýř? Jaké argumenty zaznívají v jeho neprospěch? Podívejme se na jejich oprávněnost blíže. Jako první je smažení kapra. S tím se dá souhlasit, avšak jen částečně. Proti kaprovi jistě nikdo nemůže nic namítat, je to ryba a je to dokonce ryba, která pochází z našich domácích rybníků a kterou jsme, na rozdíl od mořských ryb, zvyklí po staletí konzumovat. Do problematiky kvality „mořských“ ryb chovaných ve farmách a krmených speciálními granuláty, se pouštět nebudu, vydalo by to za samostatný článek. Za pravdu lze dát tvrzení ohledně úpravy smažením, jelikož toto je úplně nejméně vhodná varianta úpravy i jakékoliv potraviny, než je kapr. Nicméně, pokud si tuto úpravu z tradice dopřejete jednou za rok, věřte, že se vůbec, ale vůbec nic neděje a Vaše zdraví není ani v nejmenším ohroženo. A máme zde salát. Není mi jasné, proč je štědrovečerní bramborový salát takovým strašákem a proč je dokonce označován za hlavního původce nadbytečných kilogramů. K pochybnostem o tom, mám tyto důvody, které vychází ze složení uvedeného pokrmu. Předem upozorňuji, že budu mluvit o klasickém bramborovém salátu, tj. salátu připraveném z čerstvých surovin a hlavně z DOMÁCÍ majonézy. Takže postupně – nevidím naprosto nic špatného na bramborách, na mrkvi, celeru, petrželi, cibuli, sterilovaných (samozřejmě domácích) okurkách, troše hořcice a vajíčkách a jablkách, které tvoří základ každého správného klasického salátu. Ani jedna z nich není pro naše zdraví žádnou hrozbou, ba naopak, většina z nich má svoje místo v racionálním jídelníčku. Takže tady kritici bramborového salátu nemají šanci uspět. Asi tušíte, kde je „pes zakopaný“ a pokud máte za to, že je to majonéza, tak tušíte správně. Majonéza je často vnímána jako nevhodná potravina, která do zdravého jídelníčku nepatří. S tímto doporučením se můžeme setkat dokonce v tvrzeních mnoha odborníků přes výživu a také v ordinacích lékařů, kde majonéza figuruje mezi potravinami, které nejsou z hlediska výživy doporučovány ke konzumaci. S tím se dá dokonce souhlasit v případě, že se jedná o majonézu zakoupenou v supermarketu, která vydrží „čerstvá“ i několik měsíců, protože obsahuje poměrně malé množství vajec (resp. vajčného prášku), nejlevnější olej, zato však značné množství aditiv.
Mluvím pořád o DOMÁCÍ majonéze a u toho zůstanu, takže ani zde kritici bramborového salátu nemají v ruce žádný argument proti jeho konzumaci. Domácí majonéza má velmi jednoduché složení – vaječný žloutek a olej. Na vaječném žloutku rovněž není nic špatného a vajíčko jednoznačně patří (sice střídmě, ale patří) do racionálního jídelníčku. Obsahuje velké množství makro i mikronutrientů potřebných pro naše tělo. Tvrzení, že obsahují velké množství cholesterolu je sice pravdivé, avšak neexistuje jediná studie, která by prokazovala spojitost mezi konzumací vajec a nárůstem hladiny cholesterolu v krvi. Má to celou řadu logických důvodů, o nichž by se dalo psát velmi dlouho, takže to berte prosím jako fakt. Dále je zde rostlinný olej. Použijete li olej řepkový, uděláte to nejlepší co můžete, jelikož tento olej je po výživové stránce považován z hlediska složení mastných kyselin jako jeden z nejvhodnějších.
Z výše uvedeného není tudíž nejmenší důvod tvrdit, že po smíchání všech ingrediencí vznikne něco, co je našemu zdraví neprospěšné. V čem je teda problém? Vnímavý čtenář, který má alespoň elementární znalosti o výživě, již nepochybně tuší, že jeden problém zde je – tím problémem je množství. Ano, množství salátu, byť složeného z nutričně bezproblémových potravin. A ten problém představuje zejména majonéza, která je v podstatě koncentrovaným tukem as tudíž jakousi „energetickou bombou“. Řekněme si však otevřeně, že problém množství není jen problémem „bramborově salátovým“, ale je to problém všech potravin bez výjimky a to i těch „úplně nejvíc nejzdravějších“. Prostě nepřejídat se – a to nejenom salátem. Existuje moc hezké rčení, které říká, že: „Problém není v tom, co sníte mezi Štědrým dnem a Silvestrem, ale v tom, co sníte mezi Silvestrem a Štědrým dnem.
Závěrem vás chci ujistit, že pokud si dáte na Štědrý den kapra (a klidně si jej usmažte) s domácím bramborovým salátem, tak se za předpokladu, že vaše porce nebude porcí pro horníka, nebo dřevorubce, nemusíte opravdu z toho hroutit. A toto platí nejen pro štědrovečerní tabuli, ale po celý rok a nejen pro bramborový salát.
Přeji Vám krásné Vánoce se všemi tradicemi, které k nim dlouhá léta patří
Předvánoční čas vrcholí, v krabicích na balkonech mnoha domácností se kupí vedle stromu, mnoho druhů vánočního cukroví, ve skříních dárky a děti odpočítávají dny, kdy jim je Ježíšek (několikaletá kampaň se Santa Clausem právem nedopadla v České kotlině na úrodnou půdu) přinese. Vrcholem příprav na tento magický okamžik bude příprava štědrovečerní tabule, na kterou v naprosté většině českých domácností patří zcela neodmyslitelně smažený kapr s bramborovým salátem. V posledních letech se v předvánočním období nechává slyšet mnoho rádoby odborníků, kteří tento chod unisono odsuzují a přináší různé jeho „zdravé“ alternativy, častokrát úsměvné.
Předvánoční čas vrcholí, v krabicích na balkonech mnoha domácností se kupí vedle stromu, mnoho druhů vánočního cukroví, ve skříních dárky a děti odpočítávají dny, kdy jim je Ježíšek (několikaletá kampaň se Santa Clausem právem nedopadla v České kotlině na úrodnou půdu) přinese. Vrcholem příprav na tento magický okamžik bude příprava štědrovečerní tabule, na kterou v naprosté většině českých domácností patří zcela neodmyslitelně smažený kapr s bramborovým salátem. V posledních letech se v předvánočním období nechává slyšet mnoho rádoby odborníků, kteří tento chod unisono odsuzují a přináší různé jeho „zdravé“ alternativy, častokrát úsměvné.
Autor: Ing. Vladimír Klescht (vedoucí lektor Institutu zdravého života Welko)
Předvánoční čas vrcholí, v krabicích na balkonech mnoha domácností se kupí vedle stromu, mnoho druhů vánočního cukroví, ve skříních dárky a děti odpočítávají dny, kdy jim je Ježíšek (několikaletá kampaň se Santa Clausem právem nedopadla v České kotlině na úrodnou půdu) přinese. Vrcholem příprav na tento magický okamžik bude příprava štědrovečerní tabule, na kterou v naprosté většině českých domácností patří zcela neodmyslitelně smažený kapr s bramborovým salátem. V posledních letech se v předvánočním období nechává slyšet mnoho rádoby odborníků, kteří tento chod unisono odsuzují a přináší různé jeho „zdravé“ alternativy, častokrát úsměvné.
Proč je toto tradiční české vánoční jídlo dáváno na pranýř? Jaké argumenty zaznívají v jeho neprospěch? Podívejme se na jejich oprávněnost blíže. Jako první je smažení kapra. S tím se dá souhlasit, avšak jen částečně. Proti kaprovi jistě nikdo nemůže nic namítat, je to ryba a je to dokonce ryba, která pochází z našich domácích rybníků a kterou jsme, na rozdíl od mořských ryb, zvyklí po staletí konzumovat. Do problematiky kvality „mořských“ ryb chovaných ve farmách a krmených speciálními granuláty, se pouštět nebudu, vydalo by to za samostatný článek. Za pravdu lze dát tvrzení ohledně úpravy smažením, jelikož toto je úplně nejméně vhodná varianta úpravy i jakékoliv potraviny, než je kapr. Nicméně, pokud si tuto úpravu z tradice dopřejete jednou za rok, věřte, že se vůbec, ale vůbec nic neděje a Vaše zdraví není ani v nejmenším ohroženo. A máme zde salát. Není mi jasné, proč je štědrovečerní bramborový salát takovým strašákem a proč je dokonce označován za hlavního původce nadbytečných kilogramů. K pochybnostem o tom, mám tyto důvody, které vychází ze složení uvedeného pokrmu. Předem upozorňuji, že budu mluvit o klasickém bramborovém salátu, tj. salátu připraveném z čerstvých surovin a hlavně z DOMÁCÍ majonézy. Takže postupně – nevidím naprosto nic špatného na bramborách, na mrkvi, celeru, petrželi, cibuli, sterilovaných (samozřejmě domácích) okurkách, troše hořcice a vajíčkách a jablkách, které tvoří základ každého správného klasického salátu. Ani jedna z nich není pro naše zdraví žádnou hrozbou, ba naopak, většina z nich má svoje místo v racionálním jídelníčku. Takže tady kritici bramborového salátu nemají šanci uspět. Asi tušíte, kde je „pes zakopaný“ a pokud máte za to, že je to majonéza, tak tušíte správně. Majonéza je často vnímána jako nevhodná potravina, která do zdravého jídelníčku nepatří. S tímto doporučením se můžeme setkat dokonce v tvrzeních mnoha odborníků přes výživu a také v ordinacích lékařů, kde majonéza figuruje mezi potravinami, které nejsou z hlediska výživy doporučovány ke konzumaci. S tím se dá dokonce souhlasit v případě, že se jedná o majonézu zakoupenou v supermarketu, která vydrží „čerstvá“ i několik měsíců, protože obsahuje poměrně malé množství vajec (resp. vajčného prášku), nejlevnější olej, zato však značné množství aditiv.
Mluvím pořád o DOMÁCÍ majonéze a u toho zůstanu, takže ani zde kritici bramborového salátu nemají v ruce žádný argument proti jeho konzumaci. Domácí majonéza má velmi jednoduché složení – vaječný žloutek a olej. Na vaječném žloutku rovněž není nic špatného a vajíčko jednoznačně patří (sice střídmě, ale patří) do racionálního jídelníčku. Obsahuje velké množství makro i mikronutrientů potřebných pro naše tělo. Tvrzení, že obsahují velké množství cholesterolu je sice pravdivé, avšak neexistuje jediná studie, která by prokazovala spojitost mezi konzumací vajec a nárůstem hladiny cholesterolu v krvi. Má to celou řadu logických důvodů, o nichž by se dalo psát velmi dlouho, takže to berte prosím jako fakt. Dále je zde rostlinný olej. Použijete li olej řepkový, uděláte to nejlepší co můžete, jelikož tento olej je po výživové stránce považován z hlediska složení mastných kyselin jako jeden z nejvhodnějších.
Z výše uvedeného není tudíž nejmenší důvod tvrdit, že po smíchání všech ingrediencí vznikne něco, co je našemu zdraví neprospěšné. V čem je teda problém? Vnímavý čtenář, který má alespoň elementární znalosti o výživě, již nepochybně tuší, že jeden problém zde je – tím problémem je množství. Ano, množství salátu, byť složeného z nutričně bezproblémových potravin. A ten problém představuje zejména majonéza, která je v podstatě koncentrovaným tukem as tudíž jakousi „energetickou bombou“. Řekněme si však otevřeně, že problém množství není jen problémem „bramborově salátovým“, ale je to problém všech potravin bez výjimky a to i těch „úplně nejvíc nejzdravějších“. Prostě nepřejídat se – a to nejenom salátem. Existuje moc hezké rčení, které říká, že: „Problém není v tom, co sníte mezi Štědrým dnem a Silvestrem, ale v tom, co sníte mezi Silvestrem a Štědrým dnem.
Závěrem vás chci ujistit, že pokud si dáte na Štědrý den kapra (a klidně si jej usmažte) s domácím bramborovým salátem, tak se za předpokladu, že vaše porce nebude porcí pro horníka, nebo dřevorubce, nemusíte opravdu z toho hroutit. A toto platí nejen pro štědrovečerní tabuli, ale po celý rok a nejen pro bramborový salát.
Přeji Vám krásné Vánoce se všemi tradicemi, které k nim dlouhá léta patří
Předvánoční čas vrcholí, v krabicích na balkonech mnoha domácností se kupí vedle stromu, mnoho druhů vánočního cukroví, ve skříních dárky a děti odpočítávají dny, kdy jim je Ježíšek (několikaletá kampaň se Santa Clausem právem nedopadla v České kotlině na úrodnou půdu) přinese. Vrcholem příprav na tento magický okamžik bude příprava štědrovečerní tabule, na kterou v naprosté většině českých domácností patří zcela neodmyslitelně smažený kapr s bramborovým salátem. V posledních letech se v předvánočním období nechává slyšet mnoho rádoby odborníků, kteří tento chod unisono odsuzují a přináší různé jeho „zdravé“ alternativy, častokrát úsměvné.
Předvánoční čas vrcholí, v krabicích na balkonech mnoha domácností se kupí vedle stromu, mnoho druhů vánočního cukroví, ve skříních dárky a děti odpočítávají dny, kdy jim je Ježíšek (několikaletá kampaň se Santa Clausem právem nedopadla v České kotlině na úrodnou půdu) přinese. Vrcholem příprav na tento magický okamžik bude příprava štědrovečerní tabule, na kterou v naprosté většině českých domácností patří zcela neodmyslitelně smažený kapr s bramborovým salátem. V posledních letech se v předvánočním období nechává slyšet mnoho rádoby odborníků, kteří tento chod unisono odsuzují a přináší různé jeho „zdravé“ alternativy, častokrát úsměvné.
Autor: Ing. Vladimír Klescht (vedoucí lektor Institutu zdravého života Welko)